the space studio (logo)
SBID registered
RIBA
A Royal Institute of British Architects
Chartered Practice

home > projects > education

i Hub, Eastern Way, Daventry

Client: University of Northampton / Building Research Establishment
Status: Winning scheme in invited competition


The scheme was placed runner up in an RIBA International Design competition from 71 entries.


The brief called for an iconic landmark building to house conference and exhibition facilities, cafe, restaurant, and 60 innovation start-up offices. The principal concept was derived from Daventry; the inherent friction between the urban and the rural, resulting in a sculptural organic main building and more linear blocks for the offices. This combination created a campus type feel which the judges commented: "The scheme was admired for the waterside place-making...we admired the urban feel of the canal side massing"


key points

  • two stage competition with a strict budget of £5.2 million
  • proposal achieved BREEAM pre-assessment of "Excellent" and was in fact, carbon neutral
  • flexible interiors to ensure space are future-proof
  • competition partners: Locus CM (qs), Halcrow Yolles (structure), Emission Zero (environmental), Mark Cowell (landscape)
    conference facility

more images

ihub competition preview image 2   ihub competition preview image 3   ihub competition preview image 4   ihub competition preview image 5   ihub competition preview image 6   ihub competition preview image 7      
   
 
15a the orb, albion street, jewellery quarter, birmingham. B1 3ED
t +44 (0)121 212 9615 e design@thespacestudio.com

home | about us | news | projects | press | testimonials | contact us ©2013 The Space Studio Limited