the space studio (logo)
SBID registered
RIBA
A Royal Institute of British Architects
Chartered Practice

home > projects > education

Media Centre, Winterhill City Learning College, Rotherham

Client: Winterhill City Learning College
Status: Pre-planning stage - since developed by Rotherham Council


Following the fantastic publicity and huge interest in our proposals for the neighbouring Rawmarsh media centre, we were commissioned to design this similar facility.


Although similar in its accommodation to the Rawmarsh proposal, this centre had a more community focus to it with evening classes and community events which meant that the relationships between the different users needed to be carefully controlled. The proposal makes a dramatic statement from the road, creating a landmark building yet referencing the existing building and its roofline. The centre houses a reception area, exhibition space, cafe, offices, seminar rooms, and a large community meeting space.

key points

  • translucent exterior envelope allowing the building to glow at night
  • central atrium acting as principal circulation and allowing natural ventilation
  • elements of the building appear not to touch creating a sense of lightness
  • access designed to accommodate both on-site staff and students, and general public visitors
    media centre, winterhill city learning centre

more images

winterhill media centre preview image 2   winterhill media centre preview image 3                
 
15a the orb, albion street, jewellery quarter, birmingham. B1 3ED
t +44 (0)121 212 9615 e design@thespacestudio.com

home | about us | news | projects | press | testimonials | contact us ©2013 The Space Studio Limited