the space studio (logo)
SBID registered
RIBA
A Royal Institute of British Architects
Chartered Practice

home > projects > education

Department of Visual Communication, Birmingham Institute of Art & Design

Client: Birmingham City University
Status: Completed September 2006


Working within the constraints of a concrete frame building several spaces were opened up and reconfigured including the creation of a dramatic 'milo' room.


The showpiece of the scheme is an infinity horizon photographic studio which is used for both still photography and video, either manually or by a computer controlled milo machine. The green screen facilitates post-production graphic techniques. Other areas of the Department were also transformed including the photographic dark rooms and wet processing area, computer and seminar rooms, and general teaching spaces.

key points

  • very tight design time and construction period within summer vacation period
  • same project team as the Birmingham School of Architecture project the previous year
  • new facility places BIAD above other similar institutions
  • milo room used for commercial enterprises too
    photographic studio, department of visual communication

more images

department of visual communication preview image 2   department of visual communication preview image 3   department of visual communication preview image 4   department of visual communication preview image 5   department of visual communication preview image 6   department of visual communication preview image 7   department of visual communication preview image 8   department of visual communication preview image 9
 
15a the orb, albion street, jewellery quarter, birmingham. B1 3ED
t +44 (0)121 212 9615 e design@thespacestudio.com

home | about us | news | projects | press | testimonials | contact us ©2013 The Space Studio Limited